In coaching spelen luisteren en praten een grote rol. Procesversnelling kan plaatsvinden door mensen op een non-verbaal-fysiek-emotioneel niveau aan te spreken.
Als het passend is om te verrassen, te versnellen, te verdiepen, dóen we dat. We bieden dan actiemetaforen aan.
Dat zijn spel- en bewegingssituaties die tot doel hebben bewustwording en verandering van houding en gedrag op een krachtige, maar speelse wijze te stimuleren, te implementeren.
Polariteiten
Er zijn polariteiten die steeds weer terugkomen als het gaat om verandering. In de loop der jaren heb ik de volgende thema’s benoemd, waarvoor ik weliswaar diverse actiemetaforen in petto heb, maar die altijd nog weer op maat worden gearrangeerd:
- controle – overgave;
- afhaken -doorzetten;
- structuur – vrijheid;
- volgen – leiden;
- sturen – steunen;
- risico nemen – risico mijden;
- onderschatten – overschatten;
- autonomie – samenwerken;
- afstand – nabijheid;
- zelfbeeld – imago;
- passief – pro-actief;
- inspanning – ontspanning;
- boven – onder;
- subassertief – agressief
- en, hoewel het geen polariteiten zijn,: willen – kiezen en privé – werk.
Het gaat in coaching vaak om meerdere thema’s. Soms is men zich bewust van de ingenomen positie binnen een polariteit. Soms ook niet. Het probleem is vaak dat die ingenomen positie op de één of andere wijze niet spoort bij de aard van het werk, de cultuur van de organisatie of de eigen loopbaanwens.
Meer informatie?
- Bij de diverse foto’s kun je al iets vermoeden hoe het in zijn werk gaat. Wat nog ontbreekt is de adequate begeleiding van jou. Die kun je leren in de masterclass actiemetaforen.
- Voorbeelden die meer met groepsinterventies te maken hebben, zijn te vinden op Actiemetaforen in training en opleiding
- Lees meer over actiemetaforen